GUSTUM. Productes de la Terra
Aquest projecte sorgeix de la iniciativa de cooperació estatal “Gustum”, desenvolupada durant els anys 2009 a 2014, i en la que participen els 6 grups Leader de la província de Lleida.
La transformació dels productes agraris n’augmenta el valor afegit i incrementa les rendes de la població rural, garantint la seva permanència a les zones rurals i preservant el paisatge agrari del territori.
Si a més la comercialització d’aquest producte es realitza en la mateixa zona on es produeix, s’activa l’economia local a l’hora que el consumidor es beneficia d’un producte de qualitat i col·labora amb el manteniment de l’economia i el paisatge del territori. Així mateix, la cuina tradicional també s’ha construït en base a aquests productes que li donen identitat.
La transformació dels productes agraris n'augmenta el valor afegit i incrementa les rendes de la població rural.
- Augmentar el grau de coneixement dels productes locals i dels seus productors dins del propi territori.
- Valoritzar aquests productes i identificar-los com a productes de qualitat organolèptica i nutricionalment, però també com a elements de cultura i identitat del territori.
- Identificar els productors i els productes del territori.
- Facilitar eines als productors per promocionar i comercialitzar el seu producte.
- Afavorir l’associacionisme en el sector agroalimentari.
- Vincular el sector agroalimentari amb la restauració i les rutes turístiques de la zona, tot cercant un desenvolupament rural integral.
Sota el paraigües de Gustum s’ha aconseguit fer visible el producte local i aquells que el fan possible donant-los a conèixer en el seu àmbit més proper i ajudant-los a obrir nous canals de comercialització.