Terra de Xicoies
L’Associació Gastronòmica “La Xicoia”, creada l’any 2003, és un col·lectiu que agrupa professionals de la restauració que volen difondre els atractius i les particularitats de la cuina d’alta muntanya i de proximitat. El projecte “Terra de Xicoies” vol impulsar aquesta iniciativa promovent la cultura del producte local i de proximitat i la innovació en el sector gastronòmic, com a motor dinamitzador del turisme i del propi territori.
L'objectiu: promoure la cuina d’alta muntanya a partir de les produccions agroalimentàries locals del Pirineu Occidental Català
OBJECTIUS
“Terra de Xicoies” es fixa un doble objectiu estratègic, promoure la cuina d’alta muntanya a partir de les produccions agroalimentàries locals del Pirineu Occidental Català, i incidir en la formació tècnica dels professionals de la restauració del territori.
Com a objectius específics, el projecte es planteja:
- Afavorir la producció de productes de qualitat i amb un gran valor territorial.
- Promoure el consum d’aquests productes entre la població de dins i fora del territori.
- Impulsar el comerç de proximitat.
- Promoure la cooperació i l’associacionisme local i sectorial.
- Fomentar la formació, la innovació i la transferència de coneixements en el sector de restauradors.
PÚBLIC OBJECTIU
“Terra de Xicoies” és un projecte que es dirigeix a un públic especialitzat en restauració i gastronomia, a productors i consumidors de producte agroalimentari local, i al públic en general.
ACCIONS
El projecte ha previst un seguit d’accions centrades en:
La difusió i promoció de la cuina de muntanya mitjançant el disseny d’una estratègia per donar a conèixer i promocionar el projecte. A la vegada, es treballarà en:
- La dinamització de l’Aula de Cuina “El Leader Gastronòmic”.
- L’impuls del “X Sopar de la Xicoia” i l’entrega dels premis “Xicoia d’Or”.
- L’organització de la setmana de promoció i intercanvi de productors entre les quatre comarques que participen al projecte.
La millora de les aptituds i tècniques dels professionals dedicats al món de la restauració del territori a través de l’organització de jornades formatives especialitzades. S’han previst dues sessions de treball dedicades a la carn de caça i als diferents tipus de conservació d’aliments de temporada.
RESULTATS PREVISTOS
Es preveu que les accions del projecte assoleixin els següents resultats:
- Popularitzar la cuina d’alta muntanya i de proximitat, dins i fora del territori.
- Desestacionalitzar i diversificar l’activitat en determinats sectors i diverses temporades de l’any (el patrimoni culinari i gastronòmic es consumeix tot l’any).
- Impulsar un turisme gastronòmic que aposti per la cultura culinària del territori.
- Posar en valor el patrimoni natural, cultural i gastronòmic del territori.
- Millorar la formació tècnica dels restauradors de la zona.
- Fomentar la col·laboració i cooperació entre els agents del territori.
- Implicar a les Administracions Públiques en les activitats que contribueixin a la promoció i difusió de la gastronomia d’alta muntanya i les produccions agroalimentàries locals.
Categoria del projecte
GAL coordinador Consorci Leader Pirineu Occidental
Consorci Leader Pirineu Occidental (anteriorment: Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars-Ribagorça)
Entitats col·laboradores:
- Associació Gastronòmica “La Xicoia”, formada per restauradors del Pallars Sobirà
Actors locals implicats:
- Aula de Cuina “El Leader Gastronòmic”
Anualitat 2017
Anys execució 1
Pressupost total 22.222,22 €
Àmbit Catalunya